Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Orrspray mellékhatás, Allenasal® orrspray betegtájékoztató

Inkább az orrcsepp-függőség, mint a szteroid?

Az orrcsepp tényleg függőséget okozhat? Mivel ezek a készítmények recept nélkül is beszerezhetők, könnyen az az érzésünk támadhat, hogy korlátlan mennyiségben és ideig használhatjuk őket.

orrspray mellékhatás milyen veszélyt jelent a dohányzás a kódolásban

Megkérdeztük dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát, hogy vajon jól gondoljuk-e?

orrspray mellékhatás a dohányzásról való leszokás után köhögni kezdett

A náthaszezon beköszöntével egyre többen vásárolunk orrcseppet, vagy orrspray-t orrdugulás kezelésére. Megkérdeztük  dr.

Share this information with friends and family.

Augusztinovicz Monika  fül-orr-gégész, orrspray mellékhatás, a  Fül-orr-gége Központ  orvosát, hogy vajon jól gondoljuk-e? Árthat-e az orrcsepp?

Talán viccesen hangzik, pedig nem az. Nekem lassan 4 éve ekörül forog az életem. Ugyanis számos függőségtől szenvednek suttyomban a  magyar emberek, de egy sincs, amit annyira elhallgatnának, mint az orrspray-függőséget. Érzésre azt mondom, az eldugult orrok problémája ott lohol a herbálozás sarkában.

A orrspray mellékhatás attól függ, hogy milyen típusú készítményre gondolunk. Némelyeket ugyanis akár hónapokon keresztül is használhatunk napi rendszerességgel, más összetételű termékek esetében azonban akár már napok alatt is kialakulhat az a kellemetlen jelenség, amit orrcsepp-függőségként is ismerünk.

Ez azonban nem a szó szoros értelmében vett függőséget jelent, inkább arra a hatásra utal, amely a készítmények túlzásba vitt használata miatt következik be. Túlzásba vitt használattól a műtétig Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy ha nem a betegtájékoztatóban leírt módon, vagy ideig használjuk, akkor az orrcsepp vagy orrspray az orrnyálkahártyán elváltozásokat idézhet elő, károsodik a működése, emellett tartós duzzanat is kialakulhat.

Így jöhet létre orrspray mellékhatás orrspray mellékhatás paradox helyzet, orrspray mellékhatás az eredetileg orrnyálkahártya lohasztó hatású készítmény tartós orrdugulást okoz.

leszokni a dohányzást és fogyni kezdett

Ha ez a folyamat hosszabb időn át is fennáll, orrspray mellékhatás a betegnek már nem csak a folyamatos orrdugulással kell szembenéznie, de az orrnyálkahártya olyan mértékű károsodása is létrejöhet, amit már csak műtéti úton lehet orvosolni. Nem mindegyik készítmény okoz függőséget Bármilyen korosztályban használható a sós vizes orrspray, mely jó a nyálkahártya nedvesítésére és az orrfújást is megkönnyíthetjük a segítségével. Ezek a készítmények teljesen természetes összetevőket tartalmaznak, mellékhatást nem okoznak.

orrspray mellékhatás az ízületek fájnak a kilépés után

A vényköteles szteroid tartalmú orrspray kortikoszteroid hatóanyagának köszönhetően alkalmas az allergia vagy más ok miatt gyulladt orrnyálkahártya kezelésére. Segítségével a tüsszögés és orrfolyás is megszüntethető, sok esetben akár önálló terápiaként is megállja a helyét, nincs szükség mellette egyéb, szájon át szedett allergia elleni gyógyszerre.

leszokni a dohányzást 37-kor hogyan változott meg, amikor abbahagyta a dohányzást

Hatását néhány nap használat után fejti ki, hónapokon keresztül, akár az egész allergiaszezonban használható a hozzászokás veszélye nélkül. Az antihisztamin orrspray mellékhatás orrspray recept nélkül is beszerezhető a patikából.

Lassan 3 éve masszív orrspray-függő vagyok, talán viccesen hangzik, pedig nem az

Használata az allergiás reakciók megjelenését okozó hisztamin működését blokkolja, ezért alkalmas a tüsszögés, orrviszketés és orrspray mellékhatás tüneteinek enyhítésére. Hatása gyorsan kialakul és hosszabb ideig — megközelítőleg 3 orrspray mellékhatás - is alkalmazható, ha ennél tovább van rá szükségünk, akkor érdemes szakorvossal konzultálni. Az orrcsepp függőség a dekongesztáns, vagyis nyálkahártya lohasztó készítmények használatához köthető.

a fejfájás okai a dohányzás után

Ezek az orrnyálkahártyában található apró ereket húzzák össze, így képesek a duzzanatot enyhíteni. A hatóidő lejártával azonban ezek az erek ismét kitágulnak, a duzzanat pedig gyakran nagyobb, mint korábban.

Vigyázat, veszélyes az orrspray!

A készítmények ismételt használatával a duzzanat megint lecsökken, majd ahogy a hatás megszűnik, egyre nagyobb lesz, míg végül egy állandó duzzanat jön létre.

Milyen tünetek jelzik az orrcsepp-függőséget? Kivizsgálással az alapbetegség is kezelhető Orrdugulás több okból is jelentkezhet. Bizonyos fül-orr-gégészeti elváltozások — például  orrsövényferdülés ,  orrpolip  - tünete is lehet, ilyenkor csak az alapbetegség kezelésével tudjuk megszüntetni. Kiválthatja krónikus  orrmelléküreg-gyulladásvagy fel nem ismert allergia is.

A Snup orrcsepp az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő gyógyszer dekongesztáns és alfa szimpatomimetikus hatású xilometazolin hatóanyagot tartalmaz. A xilometazolin érösszehúzó hatású, amelynek révén csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát. Ezt a gyógyszert mindig pontosan orrspray mellékhatás betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Augusztinovicz Monika szerint, ha sikerül a kiváltó okot beazonosítani, akkor utána mindenki olyan személyre szabott terápiában részesülhet, ami orrspray mellékhatás csak a panaszokat kezelési eredményesen, de az orrcsepp-függőség orrspray mellékhatás is megelőzi.

A tünetek függvényében erre valakinél a szteroid orrspray a jó megoldás, de természetes alternatívák is léteznek: a sós vizes orrspray és az orrmosó készülék is nagyon hatásos például  arcüreggyulladás  kiegészítő kezelésére is.